Blog 08.10.2024

Vetyklusteri osallistui eduskunnan kuulemistilaisuuteen fossiilisen polttoaineen päästökaupasta

Vetyklusteri sai ensimmäistä kertaa kutsun eduskunnan kuulemistilaisuuteen. Talousvaliokunta käsittelee hallituksen lakiehdotusta, johon vetyklusterilta pyydettiin kommentteja.

Vetyklusterin ohjausryhmän jäsen ja regulaatiotyöryhmän puheenjohtaja Marko Janhunen esitteli kuulemistilaisuudessa vetyklusterin näkökulmia:

  1. Sitoutuminen puhtaaseen siirtymään, EU:n 2050 ilmastotavoitteeseen sekä tavoitteiden myötä syntyviin uusiin kasvumahdollisuuksiin on kriittisen tärkeä asia suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan näkökulmasta. Vetytalous on yksi Suomen talouden potentiaalisimmista kasvumahdollisuuksista seuraavan vuosikymmenen aikana. Vetytalouden kasvupotentiaalin varmistaminen edellyttää kuitenkin rohkeita ja kauaskantoisia poliittisia linjavetoja sekä vahvaa vaikuttamista EU politiikkaan.
  2. Suomella on erinomaiset mahdollisuudet saavuttaa kansallinen, niin Marinin kuin Orpon hallituksen asettama, tavoitteemme tuottaa vähintään 10 %:ia EU:n puhtaasta vedystä vuoteen 2030 mennessä. Suomen vetytalouden perustana on vähähiilinen sähköverkkomme sekä EU:n toiseksi edullisin sähkönhintamme. Lisäksi Suomen sähkönsiirtoverkko on Euroopan kehittynein ja pitkäjänteiset investoinnit kantaverkkoomme maksavat nyt itsensä takaisin lukuisina uusiutuvan energian liittymäkyselyinä. Suomella onkin kapasiteettia lisätä voimakkaasti uusiutuvan energian tuotantoa.
  3. EU lainsäädännön ripeä ja kunnianhimoinen toimeenpano luo edellytyksiä kotimaisille investoinneille:  Vetyklusteri kannustaa valtioneuvostoa ja eduskuntaa edistämään Fit for 55:n ja Green Dealin kansallisessa toimeenpanossa keinoja, jotka luovat uusia markkinoita, edistävät investointien syntymistä ja siten kiihdyttävät talouskasvua Suomessa. Nyt käsittelyssä olevat fossiilisten polttoaineiden jakelun päästökauppa sekä jakeluvelvoitelaki ovat esimerkkejä sääntelytoimista, jotka voivat parhaillaan mahdollistaa vetytalouden käynnistymisen. Vetyklusteri pitääkin uutta Euroopan komission ”Clean Industrial Deal” näkökulmaa hyvin tervetulleena. Vetytalouden edistäminen ei ole yksinomaan ilmastopolitiikkaa vaan mitä suurimmassa määrin myös teollisuuspolitiikkaa.

 

Vetyklusteri edistää Suomen puhtaan siirtymän kehittymistä ja vetytalouden investointeja. Osallistumme aktiivisesti sidosryhmäkeskusteluun vetytalouden mahdollisuuksista ja mahdollistajista.

Koko lausunto luettavissa tästä: Suomen vetyklusterin lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle HE 119 2024 laki fossiilisen polttoaineen jakelun päästökaupasta

Share article

 

Read more