Suomen vetypotentiaali vastaa Euroopan komission tunnistamiin haasteisiin
Euroopan komission Suomen-edustusto järjesti marraskuun lopussa keskustelutilaisuuden Suomen uusiutuvan sähkön tuotannon ja teollisuuden vetysiirtymän valtavasta potentiaalista.
Keskustelemassa olivat Lappeenrannan teknillisen korkeakoulun (LUT) tutkimusjohtaja Petteri Laaksonen ja Suomen vetyklusterin puheenjohtaja Simo Säynevirta sekä Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä.
Tilaisuuden taustalla olivat tänä vuonna julkistetut neljä strategista raporttia, jotka ovat kaikki nostaneet samat haasteet ja tavoitteet EU:n keskustelun keskiöön. Muun muassa presidentti Sauli Niinistön, Enrico Lettan ja Mario Draghin kirjoittamien raporttien yhteinen ydinviesti on, että EU ei voi enää jatkaa kuten ennen, vaan tarvitsee nopeasti kauaskantoisia ja perusteellisia uudistuksia sekä investointeja EU:n kilpailukykyyn, puhtaan teknologian edistämiseen, strategiseen autonomiaan ja turvallisuuteen. Nämä haasteet ovatkin olleet keskiössä komissaariehdokkaiden kuulemisissa Euroopan parlamentin valiokunnissa.
Suomen-edustuston tilaisuus halusi nostaa keskusteluun myös Suomessa uuden Euroopan komission alkavan toimikauden ja uuden mahdollisen sääntelyn vaikutukset vetytalouteen, kilpailukykyyn, energiaan, ilmastoon ja teknologiaan.
Alustuspuheenvuorossaan Laaksonen kertoi LUT:in malleihin perustuen Suomen uusiutuvan energian potentiaalista, ja siitä kuinka se voisi mahdollistaa suuret kestävät investoinnit esimerkiksi päästöttömän teräksen tuotantoon tai metsäteollisuuden hiilidioksidia hyödyntävään synteettisten muovien valmistukseen. Laaksonen kertoi myös, kuinka nämä tekniikat voivat parantaa koko EU:n kilpailukykyä.
Vetyklusterin Säynevirta kommentoi alustusta sanomalla, että vapaan ja teollisen EU:n rakentaminen yhdessä on hyvinkin mahdollista. Vety mahdollistaisi vihreän siirtymän, joka ei vaatisi juuri valtion tukia, vaan tuottaisi myös kannattavaa liiketoimintaa.
”EU:n historia alkoi rauhanprojektina, jonka keskiössä oli teräs ja hiili. Nyt haluamme korvata tuon hiilen vedyllä ja uusiutuvalla energiallamme”, Säynevirta sanoi.
Säynevirta painotti systeemisen muutoksen tarvetta Euroopassa. ”Meidän tulee miettiä uudelleen rooleja ja arvoketjuja EU:ssa. Esimerkiksi raskaan teollisuuden voi olla tarve siirtyä sinne, missä uutta päästötöntä energiaa on. Meidän pitää hyväksyä, että arvoketjuja pitää suunnitella uudestaan ja samalla olla tarkkoina, että muutos tukee kilpailukykyisimpiä toimijoita Euroopassa.”
Katso koko keskustelutilaisuuden videotallenne täältä.